Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 - Investeşte în oameni!

Alege Demnitatea
  • Home
  • Articole
  • Ce puteti face daca sunteti victima a violentei in familie?

Ce puteti face daca sunteti victima a violentei in familie?

Toate persoanele se nasc libere si au drepturi egale, iar actele de violenta sunt o incalcare a drepturilor fundamentale ale omului. Noi masuri menite sa protejeze victimele violentei domestice au fost adoptate de curand printr-un proiect de lege privind completarea si modificarea Legii nr. 217/2003 privind prevenirea si combaterea violentei in familie: a fost reglementat Ordinul de protectie provizoriu, ce le da politistilor parghiile necesare sa inlature imediat agresorul din domiciliu.

Politistul va putea interveni rapid daca este un caz ce pune in pericol sanatatea si securitatea victimei violentei domestice. Acest ordin este complementar ordinului de protectie, se emite imediat fara somatie si fara termen, cu caracter executoriu, si are valabilitate 5 zile. Totusi se poate prelungi pana la emiterea ordinului de protectie

Cu ajutorul acestui instrument, politistul poate intra chiar si cu forta in domiciliu, pentru a inlatura agresorul, chiar daca acesta este titular in contractul de proprietate.

In cazul in care exista un risc crescut pentru victima, se pot dispune urmatoarele masuri: evacuarea din domiciliu cu interdictia de a reveni pe toata durata valabilitatii ordinului de protectie provizoriu, stabilirea unei distante minime de apropiere de victima, confiscarea cheilor, a armelor.

Daca nu sunt respectate masurile, se considera infractiune, si este prevazuta o pedeapsa cu inchisoarea de la 1 luna la 1 an.

Dupa emiterea acestui ordin, politistul se va asigura ca drepturile agresorului sunt respectate, informandu-l corect si indrumandu-l catre un serviciu social specializat pentru gazduire si consiliere.