Una din trei femei sufera in timpul vietii abuzuri fizice sau sexuale – aceasta este concluzia trista a unui studiu al Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Directorul OMS a precizat ca fenomenul violentei asupra femeilor este o problema de sanatate la nivel global si a indemnat statele intregii lumi sa manifeste o atentie deosebita in privinta ingrijirii victimelor violentelor.
Potrivit raportului Organizatiei Mondiale a Sanatatii, in Balcani problema violentei in familie este si mai mare, autoritatile si organizatiile non-guvernamentale luptand pentru reducerea fenomenului.
Cativa pasi au fost facuti deja:
- In 2012 a fost adoptata Legea privind violenta in familie, care le permite victimelor sa ceară instantei un ordin de restrictie impotriva agresorului, pentru o perioada de doi ani iar agresorul poate fi obligat la plata cheltuielilor medicale si de internare ale victimei. De asemenea, in lege se prevede ca centrele sociale sau spitalele care refuza sa primeasca victimele violentei in familie vor fi amendate si ca violentele pot solicita si asistenta juridica gratuita.
- In 2014, Romania a semnat Conventia Consiliului Europei privind prevenirea si combaterea violentei impotriva femeilor si a violentei domestice, numita Conventia de la Istanbul, care prevede noi modalitati de pedepsire a celor care isi agreseaza membrele familiei.