Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 - Investeşte în oameni!

Alege Demnitatea
  • Home
  • Articole
  • Poveste de succes: D., victima a violentei domestice, a incheiat divortul si are tutela copiilor

Poveste de succes: D., victima a violentei domestice, a incheiat divortul si are tutela copiilor

In urma cu cateva luni va povesteam despre D., o femeie de 36 de ani, care dupa 9 ani de concubinaj, s-a casatorit in urma cu aproximativ 6 ani cu un barbat pe care il iubea si caruia i-a daruit cinci copii. Situatia familiei era modesta, singurele surse de venit fiind alocatiile copiilor.

 

In urma cu cateva luni va povesteam despre D., o femeie de 36 de ani, care dupa 9 ani de concubinaj, s-a casatorit in urma cu aproximativ 6 ani cu un barbat pe care il iubea si caruia i-a daruit cinci copii. Situatia familiei era modesta, singurele surse de venit fiind alocatiile copiilor.

Dupa ce ani de zile a indurat bataile, violentele sexuale si verbale ale sotului, femeia a luat decizia sa se adreseze specialistilor proiectului Alege Demnitatea. Femeia a plecat de acasa cu patru din cei cinci copii, s-a reusit obtinerea unui ordin de protectie, iar mama si micutii au fost plasati intr-un centru pentru mama si copil. In procesul de pregatire a actiunii de divort, specialistii au aflat ca actele de violenta era de intensitate foarte mare, violentele avand loc si in prezenta minorilor, care isi manifestau temerile fata de agresiunile la care asistau. Femeia era agresata si sexual si era victima abuzurilor financiare – era frecvent privata de sursele financiare si materiale ale familiei precum bani, telefon si alte obiecte de prima necesitate.

In ultimul an insa, situatia victimei s-a schimbat: dupa ce a fost primita la un centru de asistenta pentru mama si copil, a reusit sa-si gaseasca un loc de munca. Ulterior, dupa ce a intentat procesul de divort si actiunea de obtinere a tutelei copiilor, o organizatie neguvernamentala i-a oferit ajutor financiar pentru a plati chiria unei locuinte unde sa se mute cu cei patru minori pe care ii avea in grija. Cel de-al cincilea, care este baiatul cel mai mare, a ales sa ramana alaturi de tata, la casa acestuia.

In prezent, actiunea de divort a fost finalizata, femeia avand tutela celor patru copii. D., pe care specialistii organizatiilor neguvernamentale care au ajutat-o in lupta pe care a dus-o in ultimul an o caracterizeaza drept “o invingatoare”, locuieste cu micutii intr-o locuinta inchiriata, a carei adresa ii este necunoscuta barbatului violent si munceste pentru a intretine casa. Micutii merg la gradinita si au o evolutie incurajatoare.

D. este un caz de succes al proiectului Alege Demnitatea, un proiect cofinantat de Fondul Social European, destinat sprijinului victimelor violentei in familie si al persoanelor cu dizabilitati. Acestea persoane beneficiaza de consiliere psihologica, psihiatrica si juridica gratuita si pot participa la cursuri de calificare/recalificare, in urma carora vor obtine nu doar o certificare oferita de Autotitatea Nationala de Calificari, care este recunoscuta de Ministerul Educatiei Nationale, ci si o subventie, care va fi acordata la finalul cursului.

 

Mai multe detalii despre proiect puteti gasi pe www.alegedemnitatea.ro