Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 - Investeşte în oameni!

Alege Demnitatea
  • Home
  • Articole
  • 7 ani de inchisoare pentru agresori, in cazul violentei in familie

7 ani de inchisoare pentru agresori, in cazul violentei in familie

Persoanele care isi agreseaza partenerele/partenerii de viata risca sapte ani de inchisoare. Aceasta este prevederea unui proiect legislativ de modificare a Codului penal, propus de Asociatia Necuvinte.
Persoanele care isi agreseaza partenerele/partenerii de viata risca sapte ani de inchisoare. Aceasta este prevederea unui proiect legislativ de modificare a Codului penal, propus de Asociatia Necuvinte. Astfel, daca persoana agresata are 30 de zile de ingrijiri medicale, procurorul il poate retine pe agresor. Anterior, perioada de ingrijiri medicale era de 90 de zile. Potrivit expunerii de motive din proiectul de act normativ, în perioada februarie-decembrie 2014 au fost sesizate peste 9.000 de acte de violenţă împotriva femeilor, iar majoritatea covârşitoare a cazurilor au rămas fără urmări legale. După ce aceste modificări ale Codului penal vor intra în vigoare, dacă femeia agresată depune plângere şi înregistrează 31 de zile de îngrijiri medicale, procuratura se autosesizează şi trece la arestarea agresorului, indiferent că femeia îşi retrage plângerea sau nu. Atunci, statul consideră că viaţa ei este pusă în pericol şi acţionează în numele victimei, iar agresorul riscă până la 7 ani închisoare pentru că pedeapsa se majorează dacă este implicat un membru al familiei. Este foarte important ca femeile agresate sa depuna plangere impotriva agresorilor. Victimele violentei in familie pot apela la ajutorul (psihologic, social, juridic) oferit de specialistii proiectului Alege Demnitatea, demarat de Fundatia Pretuieste Viata, in parteneriat cu Fundatia Estuar (www.estuar.org), Asociatia Telefonul Copilului si DGASPC sector 6. Proiectul este un proiect cofinantat de Fondul Social European, destinat sprijinului victimelor violentei in familie si al persoanelor cu dizabilitati. Acestea vor beneficia de consiliere psihologica, psihiatrica si juridica gratuita si vor putea participa la cursuri de calificare/recalificare, in urma carora vor obtine nu doar o certificare oferita de Autotitatea Nationala de Calificari, care este recunoscuta de Ministerul Educatiei Nationale, ci si o subventie, care va fi acordata la finalul cursului. Mai multe detalii despre proiect puteti gasi pe www.alegedemnitatea.ro