Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 - Investeşte în oameni!

Alege Demnitatea
  • Home
  • Articole
  • Parerea specialistului: ce le impiedica pe victimele violentei in familie sa solicite ajutor?

Parerea specialistului: ce le impiedica pe victimele violentei in familie sa solicite ajutor?

Interviu cu Elena Salculescu, consilier juridic Fundatia Estuar, fundatie ce desfasoara programe si servicii sociale pentru victimele violentei in familie. Care sunt principalele motive ce le impiedica pe victimele violentei in familie sa solicite ajutor?

 

Interviu cu Elena Salculescu, consilier juridic Fundatia Estuar, fundatie ce desfasoara programe si servicii sociale pentru victimele violentei in familie.

Care sunt principalele motive ce le impiedica pe victimele violentei in familie sa solicite ajutor?

Frica fata de agresor – femeile victime ale violentei domestice sunt amenintate de catre acesta cu bataia, cu moartea, sunt santajate, hartuite si urmarite.

Convingerea ca au copii care trebuie sa aiba ambii parinti - multe dintre femeile agresate se intorc la agressor din convingerea ca minorii trebuie sa cresca alaturi de ambii parinti.

Dependenta financiara a victimelor fata de agressor – femeile victime ale violentei domestice manifesta teama fata de situatia in care nu se vor putea descurca singure, nu vor avea bani, ca nu vor avea unde sa locuiasca pe termen lung si nu vor putea intretine singure copiii minori.

Dependenta emotionala fata de agresor – femeia care manifesta neincredere in fortele proprii, stima de sine scazuta, are sentimente pozitive fata de agresor si spera ca acesta se va schimba. 

Care sunt factorii ce le determina totusi sa ia decizia de a cauta ajutor?

Un prim factor pentru care femeia ia decizia de a cauta sprijin pentru a iesi din situatia conflictuala, este teama pentru sanatate, integritate corporala sau chiar viata acesteia. Victima, fie cauta sprijin inca de la inceputul episoadelor conflictuale (cazuri mai rar intalnite), fie dupa episoade de agresiune repetata, cand agresiunile escaladeaza in intensitate, iar agresorul este extrem de violent (cand victima necesita mai multe zile de ingrijiri medicale sau viata acesteia a fost pusa in pericol).

Un alt factor care determina femeia sa ia atitudine in fata agresiunilor exercitate de catre sot, este violenta asupra copiilor minori sau asupra altor rude ale victimei (parintii acesteia). 

Numarul femeilor care solicita sprijin in demersurile juridice este in crestere, iar un rol deosebit de important il are in acest sens publicitatea si mass-media.

 

Autor: Lilia Mandru